Uit De Werkplaats 2020-2021

Uit De Werkplaats 2020-2021

Zwolle gaat overstag: oplaten van ballonnen wordt toch verboden

Photo by Ankush Minda on Unsplash

Vele gemeenten gingen Zwolle voor, maar nu wordt er in Zwolle ook een algeheel verbod ingesteld voor het oplaten van ballonen. De initiatiefnemers van het voorstel kregen bijval van GroenLinks en de ChristenUnie, waardoor het werd aangenomen.

Bij de bespreking over de vernieuwing van de Algemene Plaatselijke Verordening kwamen de vier oppositiepartijen, CDA, D66, PvdA en SP, met een voorstel voor een verbod op het oplaten van ballonnen in de gemeente Zwolle. Arjan Spaans van het CDA is duidelijk waarom dit verbod zo belangrijk is: “Het neerkomen van ballonen is een gevaar voor natuur en dier.”

Het is niet de eerste keer dat het ballonnenverbod in de raad ter sprake kwam. In 2019 kwam D66 al met een soortgelijk voorstel. Dit voorstel werd toen niet aangenomen, doordat GroenLinks ervoor ging liggen. Een bijzondere wending, in andere steden met een ballonverbod was GroenLinks juist de initiatiefnemer hiervan. Maar in 2021 is de partij erop teruggekomen en stemmen de Zwolse GroenLinks raadsleden samen met de ChristenUnie mee met voorstel.

Tegen het voorstel waren de VVD en Swollwacht. “Het is betutteling”, aldus de VVD-fractievoorzitter Johran Willegers. Ingrid van de Veer van Swollwacht was het hiermee eens. “Wij stemmen tegen, omdat de handhaafbaarheid in het geding komt.”

Swollwacht-wethouder William Dogger liet vorige week nog weten dat hij een verbod overbodig vond. Zijn vervanger, René de Heer (VVD), herhaalde dit nog een keer. “Het college had graag nog willen testen met het ontmoedigingsbeleid dat was opgesteld. Helaas hebben wij dat door de coronatijd dit niet kunnen testen. Graag hadden we hiervoor tijd gehad. Maar als de gemeenteraad hiermee instemt zullen wij het opvolgen.”

YouTube, NOS en nog één tabblad waar muziek uit komt (ps ik weet nog steeds niet hoe?!) staan standaard open op mijn laptop. Laptop van een journalist? Dat weet ik zo niet. Maar het hoort wel bij mij. Wat ook bij mij hoort zijn boeken, een verdwaalde taal proberen te spreken en alle 893 Pokémon uit mijn hoofd kennen. Al weet ik nog niet waarom dat handig is als journalist. Gelukkig ben ik nog zoekend, want dat mij NIEUWSgierig. pun intended 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *