Uit De Werkplaats 2020-2021

Uit De Werkplaats 2020-2021

Biologische winkelier Jeroen Stegeman “alles moet anders”

“Zitten jullie hier net? Ik ben helemaal verbaasd,” zegt een klant die de pas geopende winkel van Jeroen binnenstapt. De duurzame winkel genaamd De Buurman had al een filiaal in Berkum, maar dat liep zo goed dat er nu ook een winkel in Zwolle is. De eigenaar Jeroen Stegeman is tevreden: “Het was een warme ontvangst. Ik zag dat mensen die hier wonen dit ook echt misten.” 

De populariteit van duurzame producten stijgt, dat ziet ook Jeroen: “De vraag is echt groter geworden. Ik denk dat mensen meer nadenken over waar ze mee bezig zijn en dat ze meer gezond willen eten. En door corona is dat nog sneller gegroeid.”  

Jeroen probeert met zijn winkel de afstand van klant naar boer te verkleinen. “We halen onze producten binnen een straal van 40 km. Ons bier komt bijvoorbeeld uit Ommen en de vanillevla met echte vanillestokjes van een boerderij net buiten Zwolle.” Omdat alleen Jeroen de tussenpersoon is tussen klant en boer kan hij gemakkelijk vragen van een klant doorsturen naar de boer. “En zo kunnen we ook sneller veranderen.”  

Duurzaam leven 

Niet alleen op het gebied van voedsel is Jeroen bezig om duurzaam te leven. “Ik ben er altijd mee bezig. Mijn opa zei vroeger altijd: ‘duurzaamheid begint bij zuinigheid’. Daarom gebruiken we in de winkel ook geen gas. Als het koud is doe je maar je jas aan.” 

 
“Ik wilde eerlijk geld verdienen” 

Voordat Jeroen De Buurman oprichtte werkte hij bij een grote supermarkt. Tijdens een cursus kwam hij erachter dat dat niet meer bij hem paste. “Ze zeiden ‘schrijf op wat je wil dat ze zeggen als ze bij je graf staan.’ Toen wilde ik iets anders. Want ik verdiende wel veel geld, maar ik wilde dat wel eerlijk verdienen.” Jeroen nam ontslag en begon in 2017 met zijn eerste biologische winkel in Berkum.  

Prioriteiten stellen 
De prijs van duurzaam voedsel is hoger maar ondanks dat denkt Jeroen dat wanneer je duurzaam voedsel koopt, je uiteindelijk wel goedkoper uit bent. “Veel biologische producten zijn voedzamer. Dus als je voedzamer eet, eet je ook minder en geef je minder geld uit aan voedsel.” Veel mensen geven niet genoeg prioriteit aan voedsel en meer aan vakanties of de horeca. “Als ik dan ’s avonds mensen bij de McDonald’s zie staan dan denk ik ‘die snappen er helemaal niks van’.” 

Alles moet volgens Jeroen anders. De natuur moet de grootste prioriteit hebben. “Want nu werken we tegen de natuur en geven we veel te veel geld uit aan dingen die niet nodig zijn.” Voorlopig blijft Jeroen zich hard inzetten voor een wat duurzamere samenleving. En hij heeft grote ambities: “Ons doel is om met De Buurman landelijk bekend te worden.” 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *