Uit De Werkplaats 2020-2021

Uit De Werkplaats 2020-2021

In zeven stappen naar een klimaatbestendig Zeist

Zeist moet beter voorbereid zijn op het veranderende klimaat en actieve stappen zetten richting een klimaatbestendige gemeente. 20 april 2021 stemde de gemeenteraad unaniem voor de door Seyst.nu en GroenLinks ingediende motie: Klimaatbestendigheid. De motie staat voor een zevental stappen die ervoor moeten zorgen dat de gevolgen van klimaatverandering in Zeist beperkt kunnen worden.  

“Stappen die we onder andere willen zetten zijn het ontstenen van tuinen, het hemelwater loskoppelen van de riolering en groene daken meer ruimte geven. Hiervoor hebben wij zeven punten samengesteld”, vertelt Roy Luca (Seyst.nu). Hij is samen met Gerard van Vliet (GroenLinks Zeist) indiener van de motie. “Maatregelen die door de burgers zelf worden genomen of zorgen voor de stimulatie van burgers, kunnen erg voordelig zijn voor de gemeente. Maatregelen die door de gemeente genomen moeten worden zijn erg kostbaar”, vult Van Vliet zijn collega aan.  

Na een toevoeging van de indieners, is wethouder Catsburg aan het woord. “Als ik kijk naar de eerste oproep, om op zoek te gaan naar subsidiemogelijkheden, kan ik vertellen dat wij daar al druk mee bezig zijn. Subsidies op dit gebied zijn bedoeld voor de gemeente of voor particulieren. Daarnaast zijn landelijke subsidies en Europese subsidies uitgesloten en mogen wij die alleen gebruiken voor particulieren.” Catsburg wijst erop dat subsidies voor inwoners van Zeist niet vanuit de gemeente kunnen komen. Verschillende organisaties worden genoemd, zoals HBSR en Samen Duurzaam Zeist. Deze organisaties geven subsidies aan de inwoners van Zeist. Hier kan de gemeente echter geen rol in spelen. Dat blijft tussen de burger en organisaties.  

De wethouder spreekt zijn steun uit voor enkele punten die gaan over het nauwer samenwerken met bestaande netwerken. “Het biedt meer mogelijkheden om op knelpunten meer actie te ondernemen”, stelt Catsburg. Verder is hij blij met de verduidelijking die de motie brengt in de visie die er al was bij bijvoorbeeld woningcorporaties. “Om klimaatacceptatie op te nemen in de prestatieafspraken is dit een nieuwe oproep, waar het college graag met de woningcorporatie mee in gesprek wil gaan. Er zijn daar ook gesprekken over bijvoorbeeld circulariteit en biodiversiteit.” 

Naast het uiten van zijn van steun en enkele toevoegingen, heeft Catsburg ook negatieve feedback op enkele punten. Bij oproep 4: zoeken naar financiële ruimte binnen de huidige en toekomstige begroting, plaats de wethouder een kanttekening. “Door de financiële positie is er geen enkele ruimte om meer ter beschikking te stellen hiervoor. Er moet gezocht worden binnen de huidige financiële middelen.”  

Naast de financiële grenzen, is de aanspraak op het gemeentelijke apparaat ook een struikelpunt voor Catsburg. “De motie vraagt veel en daarom vraag ik de raad voor enige coulantie vanwege de huidige druk op de medewerkers in deze tijd.” Deze coulantie krijgt wethouder Catsburg van de Raad. 

Door de toelichting, kanttekening en verduidelijking van de wethouder stemmen alle raadsleden voor de motie. Waar de heer Vincent van Voorden (CDA), mevrouw Tjarda Struik (VVD) en mevrouw Sietske Bunge (D66) hun aarzelingen latenhoren over enkele punten, was de toelichting van de Wethouder voldoende om ze over de streep te trekken. Ook voor de overige raadsleden was de toelichting van de Wethouder genoeg om hun gedeelde aarzelingen uit de weg te helpen. De Raad stemt unaniem vóór en de motie is aangenomen.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *