Uit De Werkplaats 2020-2021

Uit De Werkplaats 2020-2021

De Tweede Kamerverkiezingen van 2021

Het is een bewolkte dag met af en toe een regenbuitje. De meeste mensen die op straat lopen proberen zichzelf in hun jas te verstoppen. Ik fiets zo hard mogelijk tegen de wind in, maar vooruit kom ik niet echt. Het 17 maart 2021 en dat betekent dat vandaag de Tweede Kamerverkiezingen plaatsvinden. Zelf heb ik vanochtend al gestemd, want de rest van de dag ben ik druk bezig met de eindshow van OnzeStem. Hiervoor moet ik namelijk de hele middag gaan verslaggeven vanuit de binnenstad van Zwolle.

Het valt mij op hoe dichter ik bij de binnenstad kom, hoe meer posters en stickers ik zie over de verkiezingen. ‘Er is geen planeet B, dus stem Partij van de Dieren’ of ‘Stem Nederland terug, stem op Forum voor Democratie’ schreeuwen de posters zowat naar je. Persoonlijk vind ik het erg ironisch dat je de posters van de extreem linkse en extreem rechtse partijen het meest tegenkomt.

Eenmaal aangekomen in de binnenstad zet ik mijn fiets tegen een lantaarnpaal, die onder zit met stickers van de politieke partijen. Vooral de VVD is bij deze paal erg populair. ‘’Oké hier gaan we dan,’’ denk ik. Het originele plan was, dat ik samen met iemand in de stad moest staan, maar zij had zich vanochtend ziekgemeld dus nu ben ik in m’n eentje. Gelukkig is het voor de radio en hoef ik dus niet mensen voor een camera te slepen waardoor ze eerder willen vertellen op wie zij gaan stemmen. Uit mijn tas haal ik de podcast set die ik vanochtend bij Windesheim door mijn studiebegeleider in mijn handen gedrukt kreeg. De wind begint weer op te steken en het lijkt erop alsof het elk moment weer kan gaan regenen. ‘’Nou snel beginnen maar, want als het eenmaal regent dan wil niemand meer praten.’’

De middag was onwijs lekker verlopen en ik ben helemaal trots op mezelf. Wel zie ik eruit als een verzopen katje, want ik heb drie regenbuien op mijn kop gehad. ‘’Zo ik moet echt even uitrusten,’’ bedenk ik me. Dus zoek ik een bankje op en plof neer. Zelfs op het koude stenen bankje zitten stickers van de politieke partijen. Hier is D66 duidelijk de favoriet. Als ik opkijk zie ik een grote groep jongeren zitten voor een stembureau. ‘’Oké dit is een van de laatste en dan heb ik sowieso genoeg gemaakt,’’ denk ik terwijl ik tel hoeveel mensen ik al heb geïnterviewd. Van de eindredacteur mocht ik allang al weer terug komen, maar ik speel liever op safe. Met een beetje moeite sta ik op en merk dat ik zo echt wat moet eten. Mijn maag rammelt als een gek, maar dat is ook niet raar na zo’n hele middag vrolijk doen tegen mensen. Langzaam kom ik in beweging en loop ik richting het groepje jongeren. De wind blaast me er al half heen, dus zelfs die wil dat ik hierna ga eten.  

Een negentienjarige vrolijke Alkmaarse, die nu in Zwolle woont. Vanaf jongs af aan had ik al een droom om later correspondente te worden voor de NOS. Het is dus logisch dat ik van reizen, vreemde talen en andere culturen houd. Als ik alleen al denk aan een kantoorbaan krijg ik het benauwd. Ik houd ook heel erg van het strand, helaas is dit niet meer zo dichtbij nu ik in Zwolle woon. Als ik er zin heb kan ik sportief zijn. Dit blijkt maar weer, omdat ik sinds kort roei bij de studentenroeivereniging Boreas. De avond voor deze foto had ik nog een hele ‘zware roeitraining’, waardoor ik maar twee uurtjes slaap heb gehad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *