Uit De Werkplaats 2020-2021

Uit De Werkplaats 2020-2021

Esther Kiel: “Olympisch goud is mijn ultieme doel”

Esther Kiel was pas vier jaar oud toen ze haar eerste serieuze meters op schaatsen maakte. In het begin was dat vooral voor de lol, maar toen ze wat ouder werd begonnen haar ambities steeds meer te groeien. Ondertussen zijn we twintig jaar verder en rijdt Kiel bij de senioren tussen de topsporters, en komen de Olympische Spelen langzaam in het vizier. 

Kiel groeide op in Overveen, een dorpje vlakbij Haarlem. Op dit moment woont ze in Heerenveen en volgt ze de Master bewegingswetenschappen in Groningen. In het jaar 2000 werd ze door haar broer aangestoken met de zogenoemde schaatskoorts, wat nog beter uitpakt dan ze verwacht had. “Mijn broer zat in groep 3, zelf zat ik in groep 2. Op dat moment wilde ik alles doen wat mijn broer ook deed, zo ook schaatsen”, steekt de 24-jarige schaatsster lachend van wal. “In die tijd vond ik veel verschillende sporten leuk, maar toen ik me moest gaan focussen op één sport heb ik voor het schaatsen gekozen. Het was toen puur voor de leuk, want ik had toen niet gelijk het idee om op topniveau te rijden of mijn carrière ervan te maken”.

Stapje voor stapje

Van het een kwam het ander, want toen het schoolschaatsen stopte sloot Kiel zich aan bij een club. “Daarna ging het echt stapje voor stapje verder. Er werd mij gevraagd om een keer wedstrijden mee te schaatsen, waarmee ik begon omdat ik het leuk vond, en steeds fanatieker werd naarmate het beter ging. Vervolgens mocht ik meedoen met de selecties van IJsbaan Haarlem, dat was het moment dat ik de keuze maakte om me volledig te richten om het schaatsen, en andere sporten naast me neer te leggen. Uiteindelijk is zo het balletje gaan rollen”.

Vanaf 2015 werden de grote wedstrijden een feit en kwam ze voor het eerst uit op het Nederlands Kampioenschap Allround en Wereldkampioenschap voor Junioren, waar ze goede resultaten neer wist te zetten. Ook het Wereldkampioenschap Junioren in 2016 ging zeker niet onverdienstelijk, maar liefst vier medailles mochten vanuit Changchun mee terug naar Nederland. Sindsdien komt de schaatsster jaarlijks uit op het NK Afstanden en het NK Allround, waar de ene na de andere goede score wordt neergezet. “Dit is niet in een rechte lijn gegaan, tijdens een weg naar de top krijg je altijd te maken met tegenslagen”, blikt Kiel terug. “Zeker mijn eerste jaren verliepen niet vlekkeloos, ik heb echt uit moeten zoeken welke ploeg en schema’s echt bij mij passen. Als schaatser sluit je je per jaar bij een nieuwe ploeg aan. Toen ik bijvoorbeeld net bij de Senioren begon, heb ik me voor het eerst aangesloten bij een nieuwe ploeg, waarbij ik al snel merkte dat die niet goed werkte voor mij. Samen met mijn trainer heb ik toen gepast en gemeten, waardoor het uiteindelijk een stuk beter ging, maar het was nog steeds niet het perfecte team voor mij. Uiteindelijk heb ik voor mijn derde jaar tussen de Senioren een ploeg gevonden die heel goed bij mij paste: Team Frysk. Ik had een hele goede klik met mijn teamgenoten en mijn trainer, wat ik echt heel belangrijk vind”.

 Zo goed mogelijk presteren

Voor twee Senioren wereldbekerwedstrijden in het seizoen van 2019-2020 mocht Kiel afreizen naar Japan en Kazachstan. “Het was heel gaaf om als senior voor mijn land uit te mogen komen op zo’n grote wedstrijd. Ik mocht daar de ploegachtervolging rijden voor Nederland, dat soort dingen zijn echt dromen die uitkomen op dat moment. Het was zeker een van de beste wedstrijden die ik geschaatst heb, maar de prestatie waar ik het meest trots op ben is mijn vierde plaats op het NK Allround vorig jaar”, vertelt ze enthousiast. Toch zijn de wedstrijden niet alles waar Kiel het voor doet. “Ik vind het trainen an sich gewoon heel leuk, dat geeft mij de meeste voldoening. In die zin ben ik echt een trainingsbeest, het oefenen is het leukste van het hele schaatsen en dat maakt het voor mij ook makkelijk om het daadwerkelijk op te brengen. Sommige sporters leven voor de wedstrijden, maar als schaatser zijnde heb je natuurlijk het hele zomerseizoen geen wedstrijden. Als je dan alleen traint voor de wedstrijden, lijkt het me dan heel moeilijk om nog motivatie te vinden. Voor mij is schaatsen gewoon mijn passie, hetgeen waar ik mijn emoties in kwijt kan. Het gevoel dat we als team zijnde vol gaan voor de doelen die we opgesteld hebben, en zo goed mogelijk presteren, is gewoon geweldig”.

Prestatiedoelen 

Op dit moment is Kiel bezig met het verbeteren en constant houden van haar technieken. “Hier kan ik nog veel in winnen. Bij de trainingen waar we ook maar iets doen met onze techniek, blijf ik me goed focussen op de punten waar ik aan wil werken. Mijn doel dit jaar is dan ook om technisch vooruit te gaan, zodat mijn progressie uiteindelijk op alle afstanden zichtbaar wordt. Als prestatiedoelen hoop ik dit jaar nog een aantal World Cups te kunnen rijden, al hangt het ook een beetje van de coronapandemie af hoe dat verloopt. Dit jaar is mijn eerste jaar dat ik meedoe met een commercieel team, waardoor ik iets meer vrijheid heb wat corona betreft. Topsporters hebben een aantal uitzonderingen wat maatregelen betreft, wat echt heel veel scheelt”.

Onzeker jaar

Omdat op topsportniveau de grote wedstrijden wel doorgang vinden, ziet de wedstrijdgerichte toekomst van de komende tijd er een stuk rooskleuriger uit voor Kiel, dit in tegenstelling tot 2020. “Het afgelopen seizoen was vooral heel onzeker, omdat er lang onduidelijk was wat er wel en niet door zou gaan. Helemaal aan het begin van het seizoen zijn de grote wedstrijden nog geweest, zoals de Nederlandse Kampioenschappen en het WK-Kwalificatietoernooi, die ik gelukkig nog wel heb kunnen rijden. Maar de kleine competities, zoals de Holland Cup, werden allemaal afgelast. Hierdoor waren er minder wedstrijden en daardoor minder mogelijkheden om wedstrijdgericht te trainen. En een training is toch anders dan een wedstrijd zelf, dus het is fijner om wedstrijden mee te kunnen pakken als oefening. Daarbij werd het nog een stukje lastiger toen de vaste ijsbaan van Team Frysk in Leeuwarden dicht ging. We konden toen niet meer met het team trainen, wat heel jammer was. Gelukkig kon ik met een paar anderen toch doortrainen in Thialf, maar al met al was het een onzeker jaar”.

Gaan voor goud 

Kiel kijkt met een goed gevoel terug op alles wat ze tot nu toe al bereikt heeft. “Het is gewoon geweldig dat het allemaal zo goed gaat. Ik heb er natuurlijk hard voor gewerkt, maar ik heb ook geluk gehad met de mensen om me heen. Trainers zoals Siep Hoekstra, die mij op heeft genomen drie jaar geleden, is wel iets waar ik veel waarde aan hecht en heel veel aan heb gehad. Het is een droom die ik leef. Toen ik besloot serieus te willen schaatsen, is de periode waar ik nu in zit echt iets waar ik voor wilde gaan. Natuurlijk wil ik nog beter presteren en nog meer overwinningen boeken, maar dit alles is zeker al een droom”.

De schaatsster hoopt om uiteindelijk mee te mogen doen met de Olympische Spelen, al is het moeilijk om de weg ernaartoe al helder uit te stippelen. “Mijn ultieme doel is Olympisch goud”, vertelt ze enthousiast. “Dit jaar zijn er weer Olympische Spelen en maak ik deel uit van een mooi team, de Spelen zouden dus een heel mooi doel zijn. Mocht ik zo veel progressie boeken dat ik Olympisch niveau zou halen, denk ik dat dit team de beste manier is om dit doel te bereiken”.

Foto: MDJ Fotografie

Een twintigjarige (beeld)journalist, muziekliefhebber en een typisch paardenmeisje. Studeert Journalistiek en werkt in haar vrije tijd als freelance redacteur voor verschillende paardenwebsites. Vindt alles interessant en leuk om te doen, zolang ze haar camera mee mag nemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *