Uit De Werkplaats 2020-2021

Uit De Werkplaats 2020-2021

Klimaat Alarm Wageningen: ‘Het water staat tot aan de lippen’

WAGENINGEN- Een van de grootste thema’s van onze maatschappij: de klimaatcrisis.  Het houdt mensen over de hele wereld bezig. Ook hier in Nederland. Op 14 maart komen duizenden mensen bij elkaar in meer dan 40 steden. Om klokslag 15:00 slaan zij, met alles dat ze hebben, alarm voor de toekomst. 

Joep Crombag is voor het eerst woordvoerder voor het Klimaat Alarm in Wageningen. Hij heeft op 23-jarige leeftijd zijn hele toekomst voor zich. Daarom is hij bezorgd over de staat van de wereld op dit moment: ‘het is een gigantisch probleem.’ Veel mensen zijn het met hem eens. In Wageningen komen er namelijk zo’n 600 mensen bij elkaar ondanks de corona pandemie. Voorafgaande jaren liepen er duizenden mensen klimaatmarsen door tientallen steden in Nederland, maar dit jaar pakken ze het anders aan. In plaats van de klimaatmarsen komen de mensen bij elkaar in parken en pleinen om daar alarm te slaan zodat iedereen het kan horen. 

Volgens de demonstranten is het belangrijk om aandacht te blijven vragen voor de klimaatcrisis omdat veel mensen de gevolgen ervan niet zien. ‘Bij de coronacrisis zie je directe harde gevolgen, maar bij de klimaatcrisis niet. De gevolgen zie je pas op langere termijn’, aldus Joep. Ondanks de lange termijn gevolgen is de klimaatcrisis nu ook een dringend gevaar: ‘het water staat letterlijk tot aan de lippen. Er moet er nu actie komt vanuit de machthebbers’, stelt Joep. 

Joep probeert zijn steentje bij te dragen door bewust om te gaan met zijn keuzes. Zo eet hij vegetarisch en koopt hij minder nieuwe dingen. Helaas zijn die individuele aanpassingen niet genoeg. De echte invloed ligt namelijk bij de regering: ‘de regering moet de grootste vervuilers straffen’, pleit Joep. Daarom komen de demonstranten drie dagen voor de verkiezingen bij elkaar. Ze willen mensen laten denken voordat ze in het stemhokje stappen: ‘er gebeurt gewoon nog veel te weinig, daarom is het zo belangrijk om te stemmen.’ En dan het liefst op groene partijen, want veel partijen halen met hun programma’s de klimaatdoelen niet, volgens Joep.  

In het park zijn veel verschillende mensen bij elkaar gekomen: van student tot grootouder. De studenten staan voor hun toekomst en de grootouders voor die van hun kleinkinderen. Allemaal zijn ze klaar met loze beloftes en groene praatjes, want zonder concreet beleid van de regering ziet de toekomst er somber uit. ‘In Nederland mogen we ons heel gelukkig prijzen omdat wij in een rijk land leven, maar we staan hier niet alleen voor onszelf. We staan voor de hele wereld.’ 

Als twintigjarige ben ik vrij nieuw in de wereld van redacties. Gelukkig verschilt deze niet veel van de wereld van film. Mijn eerste interesse lag namelijk altijd bij film-maken en documentaires. Het vertellen van de menselijke verhalen, de verhalen achter de cijfers, dat wil ik. De hardheid van het nieuws schrok mij dus ook altijd af van journalistieke opleidingen, maar nu ik hier zit, zijn mijn opvattingen op een volledig ander pad gezet. Wie wist dat journalistiek zo menselijk kon zijn…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *