Uit De Werkplaats 2020-2021

Uit De Werkplaats 2020-2021

Door crisis veel pups aangeschaft

Door de coronacrisis hebben meer mensen een huisdier aangeschaft. Bij de rasverenigingen en asielen merken ze de vraag enorm is gestegen. De prijzen voor honden stegen de lucht in en marktplaats stond bomvol met pups. 

Pensioneigenaar Bert Neijenhuis ziet dat ook in zijn opvang: “Ik merk dat er een hele grote aanwas is van honden. Sommige mensen hebben die dieren maar een maand of drie gehad omdat het toch tegen viel. En dan komen die honden weer op marktplaats of ze gaan naar een kennis of het asiel. “

Veel honden worden impulsief gekocht. Daardoor denken ze niet goed na over hoeveel tijd en energie een hond kost. “Mensen beseffen niet dat ze die honden ook moeten opvoeden. Een klein hondje op de bank vinden mensen leuk, maar als die groter wordt dan is het niet leuk meer. Maar die hond is niet anders gewend.” Aldus Bert. 

puppyschuren
Dierenarts Kelly Kessen van Dier & Recht zet zich in voor goede omstandigheden voor huisdieren: “De afgelopen maanden hebben heel veel mensen honden en ander huisdieren aangeschaft. Ze wilde bijvoorbeeld heel graag een pup.” Alleen kon Nederland niet die grote vraag van pups aan. Waardoor mensen in andere landen op zoek gingen naar een hondje. “Heel veel pups zijn uit puppyschuren uit Bulgarije en Polen gekomen. Dat zijn niet altijd de best gesocialiseerde puppy’s. Dus gedragsproblemen zouden de komende tijd wel een probleem kunnen worden. Net als ook verlatingsangst. Want als mensen eerst de hele tijd thuis waren en straks weer meer van huis zijn hebben die dieren niet geleerd om alleen te zijn. Daar verwachten we nu wel problemen over.”  

Ook Bert ondervindt de gevolgen van al die nieuwe puppy’s: “Ik moet veel meer tijd besteden aan de opvoeding van de hond. Terwijl een hond die hier komt vrij moet zijn om te spelen. Maar meestal zijn ze veel te bang omdat ze bijna geen ervaring hebben met andere honden.” Kelly snapt wel waarom sommige honden niet zo goed in omgang zijn: “Puppy’s uit puppyschuren worden niet heel goed gesocialiseerd. Die worden in hun hele jonge leven niet gewend geraakt aan stofzuigers, katten, baby’s en kinderen dus daar kunnen ze weleens heel anders mee omgaan dan je verwacht. Als een hond schrikt kan die gaan bijten. Dat is logisch.” 

Gevolgen
Een ander gevolg van dat meer mensen honden aanschaften is de prijs die omhoogging: “Er wordt grof geld betaald voor een hond, wel over de duizend euro. En dat zal wel weer omlaaggaan omdat er minder vraag is.” Of dat positief is, vind Bert lastig om te zeggen: “Mensen zijn dan ook weer sneller geneigd om een hond te kopen omdat het toch niet zo duur is. Dus het wrikt aan beide kanten.” 

De dierenasiels zijn door de crisis leeggelopen. Veel asielhondjes vonden door de crisis een baasje. Maar de vraag is of die asielen na de crisis nog steeds zo leeg blijven. Kelly is daar druk mee bezig: “Met een grote welzijnsorganisatie namelijk de Dierencoalitie praten wij om te kijken hoe we kunnen voorkomen dat straks weer heel veel dieren het asiel in gaan. Maar ik denk dat het nu nog meevalt. Ik hoop dat mensen in de vakantie niet massaal hun dier daar weer plaatsen. Van professionele fokkers heb ik al gehoord dat ze nu al minder vraag hebben voor puppy’s. Dat is echt gekelderd.”  

Door de crisis zijn er ook veel geschikte baasjes bij gekomen. Maar het belangrijkste volgens Bert is dat je er eerst goed over nadenkt: “Neem niet zomaar een hond. Want een hond neem je niet voor even maar voor je leven.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *