Uit De Werkplaats 2020-2021

Uit De Werkplaats 2020-2021

‘Het zou ook gewoon normaal moeten zijn’

‘Ook ik heb mij toch wel eens onzeker over mijn lichaamshaar’ vertelt de 19-jarige Nadine. Ik spreek met haar over lichaamsbeharing bij vrouwen. Zelf laat zij haar okselhaar staan, omdat zij zich daar goed bij voelt, maar lang niet alle vrouwen laten dat scheermes liggen. Ook ik val onder de ladies die graag alles glad heeft, omdat het tegenwoordig toch wel het schoonheidsideaal is en ik nooit anders heb gedaan. Daarom besloot ik mij een maand lang niet te scheren, om uit te vinden hoeveel waarde er nu echt aan dat schoonheidsideaal hangt.

Een maand lang geen scheermes mogen gebruiken. De eerste week ging mij vrij goed af, maar toen de tweede week dichterbij kwam, kriebelden mijn handen toch wel even als ik in de buurt van het mesje kwam. Die stoppeltjes onder mijn oksels begonnen mij langzaam te irriteren en elke keer als ik mijn arm omhoog deed, had ik het idee dat iedereen met volle aandacht naar mijn oksels aan het koekeloeren was. Ergens voelde ik een vorm van schaamte, alsof het toch niet helemaal hoorde.

Ik deelde mijn schaamte met Nadine. Ook zei heeft zich ook wel eens onzeker gevoeld door het zogenaamde schoonheidsideaal. ‘ Ik zou met een vriendin naar het zwembad gaan. Normaal maak ik mij nooit druk om mijn lichaamsbeharing, maar nu ik voelde ik mij toch een beetje oncomfortabel. Het klinkt misschien stom, maar ik heb toen besloten om mijn benen en oksels toch maar te scheren. Nu denk ik: wat maakt mij dat nu uit, ik voel mij goed als ik mijzelf niet scheer en wat anderen daar van vinden is niet mijn probleem.’

Bij de derde week werd het voor mij toch steeds meer een dingetje. Ik heb mijzelf altijd al van af de pubertijd geschoren, dus hoe mijn eigen oksels eruit zagen zonder hun dagelijkse trimbeurt, was voor mij helemaal nieuw. In tegenstelling tot de eerste twee weken, was haargroei nu echt duidelijk te zien en daar kwamen natuurlijk ook reacties op af. Deze waren allemaal verschillend, maar het grootste deel van de reacties was juist positief.

Ook Nadine ervaart bijna nooit negatieve reacties. ‘Zelf krijg ik vaak nooit negatieve reacties. Het zou ook gewoon normaal moeten zijn. Het is iets dat bij je lichaam hoort. Bij mannen wordt het geaccepteerd als zij zich niet scheren. Waarom bij vrouwen dan minder? Ik vind dat je gewoon moet doen waar jij jezelf goed bij voelt. Dat zorgt ook voor meer zelfvertrouwen en dan is er vaak geen reden voor anderen om een negatieve opmerking te geven.’

Eigenlijk zou het inderdaad helemaal niet zo’n punt moeten zijn. In de laatste week merkte ik dat ik mijn behaarde lichaam eigenlijk helemaal niet zo vies vond, zoals ik in het begin dacht. Veel mensen waren juist positief over mijn donzige benen. Zelf heb ik uiteindelijk toch weer het scheermes gepakt, omdat dat toch meer mijn stijl is, maar ik ben inmiddels stuk makkelijker over die stoppeltjes. Haar hoort erbij en wanneer je het met zelfvertrouwen draagt, staat het je hartstikke goed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *