Uit De Werkplaats 2020-2021

Uit De Werkplaats 2020-2021

‘Nederlandse spelers kunnen veel leren van de Amerikaanse mentale kracht’

Door: Jelle Martinus

Niet alleen is er een zeer groot verschil qua omvang, ook in de topsport is er een wezenlijk verschil tussen Nederland en de Verenigde Staten. Met het Nederlands voetbalelftal staan we al jaren in de bovenste regionen van de FIFA wereldranglijst. Dit terwijl ons kikkerlandje met 17 miljoen inwoners ruim 250 keer in de Verenigde Staten past. Hoe kan het dat Nederland in deze tak zoveel beter presteert? Is dat alleen de grootte van American Football, of is er meer? Steven de Lange is director of operations voor Dutch Soccer School in de VS, en vertelt over de grootste verschillen binnen de voetbaltak tussen de twee landen.

Stel je even voor, wie ben je en wat doe je in de VS?

Mijn naam is Steven de Lange. Ik ben 31 jaar oud en woon inmiddels bijna acht jaar in de VS. Zes jaar woonde ik in de staat Maryland, en nu sinds anderhalf jaar in South Carolina. Ik doe een aantal dingen in de VS: 

Director of operations voor Dutch Soccer School, dit is een organisatie dat zomerkampen organiseert in verschillende Staten en daarvoor Nederlandse coaches invliegt om de Nederlandse manier van coachen te garanderen. Daarnaast stellen wij Amerikaanse jeugdteams samen om naar Nederland te reizen en wedstrijden te spelen en trainen onder begeleiding van een Nederlandse coach.

Ik heb een eigen bedrijf, Dutch Soccer Consultants. Met dit bedrijf adviseer ik clubs in de VS hoe ze jeugdspelers beter kunnen opleiden. Dit kan door middel van webinars en telefoongesprekjes, maar ook door een ‘hands-on job’, waar ik de functie van Director of player development of Technical director op mij neem. 

Ik assisteer het damesteam van Coastal Carolina University wat uitkomt in de NCAA Division 1, het hoogste niveau in de VS. Ik train voornamelijk de aanvallers en verzorg de techniektrainingen. 

Tot slot ben ik bij mijn lokale club, Coast FA, hoofd jeugd opleidingen sinds een week. Ik ga hier voornamelijk alle coaches intern opleiden, een technisch jeugdplan uitschrijven, presenteren en uitzetten binnen de clubs.

‘’In de VS zeggen ze: ‘If you’re not first, you’re last’’

Hoe komt het dat de VS niet een van de beste voetbalelftallen heeft?

Dat heeft meerdere oorzaken. Voetbal is niet de nummer één sport in de VS. Sporten zoals American Football, basketbal, lacrosse en baseball zijn met name in universiteiten een grotere sport, wat mij op punt nummer 2 brengt: Het universiteiten systeem. Naar school gaan in de VS is erg duur, maar een ‘sport scholarship’ kan daar verandering in brengen. Een divisie 1 American football speler kan op een ‘full-scholarship’ naar school (gratis), terwijl een voetballer nog steeds meer de helft uit eigen zak moet betalen. Vaak wordt daar van jongs af aan rekening mee gehouden. Volgend punt, voetballen is duur. Een contributie tussen de 2000 en 5000 dollar is heel normaal hier, waardoor veel spelers financieel gewoon geen toegang hebben tot de sport. Daarnaast maakt het dat een hoge contributie samengaat met een hoog verwachtingspatroon. Ouders willen resultaten zien in de vorm van gewonnen wedstrijden en toernooien. 

Waarom is het niveau van voetbaltraining in Nederland over het algemeen hoger?

Nederland staat toch wel bekend als hét opleidingsland. Veel nieuwe ontwikkelingen en theorieën komen uit Nederland. Ik denk dat als je bijvoorbeeld naar het verschil zoekt tussen Nederland en Polen, Tsjechië, China en Australië, dat je dan tot dezelfde conclusie komt. Daarnaast denk ik dat het grootste verschil met Amerika is dat het kapitalisme een grote impact heeft. Een voetbalclub in Nederland wordt vaak gerund door vrijwilligers, met een lage contributie, en soms een enkeling die fulltime voor de club werkt. In de VS zijn voetbalclubs een business waar grof geld mee verdiend wordt. Het is hier bijvoorbeeld heel normaal als een hoofd jeugd opleidingen $100.000 per jaar verdient. 

Wat is het verschil qua opvoeding m.b.t. sporten in beide landen?

Ik denk dat de druk bij kinderen in de VS erg hoog is, vergeleken met Nederland. In de VS zeggen ze wel: ‘If you’re not first, you’re last’ en die opvatting gaat voor ieder principe in het leven. Als je geen A (100% score) op school hebt of wedstrijden wint met je team, dan ben je slecht bezig. Dit is natuurlijk heel krom. In Nederland zijn ouders en kinderen toch een stuk nuchterder en realistischer. Daarnaast zijn Amerikanen heel erg opgevoed als volgelingen. Als ik in Nederland een uitleg geef voor mijn training is het eerste wat ik hoor: “Waarom dan, coach?” Een Amerikaan vraagt niet waarom, maar doet het gewoon.

Denk je dat de huidige verschillen over 10 jaar nog steeds bestaan? Of maakt de VS een inhaalslag op het gebied van voetbal?

Het kapitalisme dicteert de VS. Momenteel hebben steenrijke Amerikanen een American Football club die ze beheren, en daar gaat heel veel geld in om. Momenteel kopen die American Football clubs professionele voetbalclubs in de MLS op en pompen ze er een hoop geld in. Kijk naar Atlanta, LA Galaxy en DC United. Ik denk dat die rijke Amerikanen zien dat voetbal zich hard ontwikkelt en dat er financieel veel kansen liggen. Om die reden denk ik dat er in 10 jaar een enorm verschil zal zijn, en dat de VS een hele grote speler zal zijn in de voetballerij. 

‘’Een contributie tussen de 2000 en 5000 dollar is heel normaal hier’’

Andersom, wat zijn dingen waar Nederland van kan leren, als je naar de manier van trainen kijkt in de VS?

Als je kijkt naar de fysieke gesteldheid en mentale kracht van Amerikanen, dan kunnen Nederlandse spelers daar zeker wat van leren. Het kan hier soms 40 graden zijn gedurende de zomer, maar die kinderen die een ‘full-day’ zomerkamp doen gaan zonder klagen net zo hard door. Of als ik kijk naar het dames team waar ik mee werk op de Universiteit. Die trainen twee uur in de ochtend op het veld, wat echt hele pittige trainingen zijn. Veel conditiewerk en op het laatst tactische training, om vervolgens nog eens twee uur het krachthonk in te gaan met een personal trainer. Dit gebeurt maandag tot en met vrijdag en dan in het weekend spelen ze een wedstrijd. Deze meiden zijn mentaal en fysiek echt zwaar getraind, wat je in Nederland eigenlijk niet ziet. 

Heeft de VS daadwerkelijk het doel, om binnen een paar jaar de voetbaltak naar een hoger niveau te tillen?

Jazeker, en ze doen dat op verschillende manieren. In de USSF (nationale bond), hebben ze een aantal mensen van de KNVB aangesteld om hun trainerscursus naar een hoger niveau te tillen. Daarnaast hebben ze de ‘Development Academy League’ opgericht wat te vergelijken is met de Eredivisie voor jeugd. Dit geeft topclubs een kans om tegen elkaar te spelen, met hoge amateurclubs.  

Tot slot, hoe schets je de toekomst? Waar sta je zelf over 10 jaar en hoe is de voetbaltak in de VS veranderd ten opzichte van nu?

Ik hoop over 10 jaar al met gedeeltelijk pensioen te zijn. De voetbaltak in Amerika zal zich verder ontwikkelen, maar niet zo ver als het zou kunnen. Zo lang er van die enorme bedragen rond blijven gaan om hele dure HJO’s en technisch directeuren te betalen, maar ook zolang clubs als een business gerund worden zal de prioriteit ook bij kwantiteit liggen en niet kwaliteit. Dit met het resultaat dat ouders nog steeds hele hoge contributies betalen, verwachtingen blijven houden, en winnen boven ontwikkelen wordt gewaardeerd.

Journalist gespecialiseerd in sportonderwerpen met passie voor voetbal in het algemeen. Geïnteresseerd in (actuele) nieuwsonderwerpen met politiek in het bijzonder. Gaat heel precies te werk en wilt graag discussies starten tussen meerdere partijen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *