Comment moderatie: slecht of niet? 

Naar aanleiding van een artikel van NU.NL, startte ik samen met mijn projectgroep, voor het vak Project: Macht en Invloed, een onderzoek naar comment moderatie. Tijdens dit onderzoek stelden wij onzelf de vraag: heeft comment moderatie invloed op de publieke sfeer? Om deze vraag te beantwoorden besloten we contact op te nemen met verschillende mediabedrijven. Op deze manier wilden wij erachter komen hoe verschillende mediabedrijven omgaan met online reacties.  

Voor dit project sprak ik met Carmen Nelissen, social-media redacteur bij RTV Utrecht. Carmen gaf tijdens het interview aan dat ze al een aantal jaar werkt voor RTV Utrecht. Zij beheert dagelijks voornamelijk de sociale media van het mediabedrijf. De video-items en artikelen die het bedrijf dagelijks produceert, worden ook op de sociale-media kanalen geplaatst. Op deze kanalen hebben online gebruikers de mogelijkheid om op deze berichten te reageren. Carmen gaf tijdens het gesprek aan dat ze dagelijks honderden reacties binnenkrijgen van online gebruikers. De negativiteit en positiviteit van deze berichten zou volgens haar per platform verschillen. Vooral op Facebook krijgt het bedrijf te maken met negatieve reacties. De online reacties worden dagelijks gecontroleerd door Carmen en een aantal andere medewerkers van RTV Utrecht.  

Voor het plaatsen van onlinereacties heeft RTV Utrecht een zestal aan huisregels. Zo mag er bijvoorbeeld niet gescholden worden in de reacties en mogen er geen racistische uitspraken gedaan worden. Doen mensen dit wel, dan worden de reacties verwijderd. Volgens Carmen is het belangrijk dat online reacties in de gaten worden gehouden. Berichten met haatdragende taal zouden bijvoorbeeld andere mensen kunnen kwetsen. Maar of dit nou daadwerkelijk tegen de vrijheid van meningsuiting ingaat van mensen? Daar is Carmen het niet mee eens. Zij geeft aan dat er veel gezegd mag worden in de reacties bij de berichten van RTV Utrecht, maar dat mensen het wel beschaafd moeten houden. Reacties hoeven volgens haar daarom niet te bestaan uit scheldwoorden en racistische leuzen.  

Ze geeft daarbij wel aan dat ze het begrijpt dat mensen het niet begrijpen als een reactie zomaar verwijderd wordt. Maar daarbij zegt ze wel dat dit bij RTV Utrecht nauwelijks gebeurt. En mocht dit wel gebeuren, dan gaan ze met de gebruiker in gesprek om de discussie op te lossen. Berichten worden niet zonde reden verwijderd bij RTV Utrecht en daarom gaat het bij dit bedrijf niet in tegen de vrijheid van meningsuiting van mensen.  

Mijn naam is Nina Louwman. Ik ben 21 jaar en ik kom uit Amersfoort. Voordat ik aan de opleiding Journalistiek begon volgde ik de opleiding Mediaredactie in Amersfoort. Hierdoor heb ik al enige ervaring opgedaan in de media wereld. Ik hoop mijzelf door deze opleiding de komende jaren verder te ontwikkelen als journalist.

Reacties

Your email address will not be published.