Proef Amersfoort viert 25e editie in de Nieuwe Stad in Amersfoort  

Op 26 mei 2022 ging de 25e editie van het culinaire evenement Proef Amersfoort van start. Vier dagen lang konden bezoekers genieten van lekkere hapjes en live muziek. Organisator Timo Braeken was deze dagen ook aanwezig op het evenement, om het feestelijke feit te vieren.  

Het is 26 mei. Op het terrein van de Nieuwe Stad staan verschillende voedselkraampjes verspreidt. Bij de bar, waar onder andere bier en wijn getapt worden, staat een lange rij mensen te wachten. Overal klinkt gelach, gepraat en het geluid van harde muziek. “We zijn als organisatie ontzettend blij dat Proef Amersfoort dit jaar weer kan plaatsvinden,” vertelt Timo Braeken, organisator van Proef Amersfoort, vrolijk. “De afgelopen twee jaar kon het evenement mede door het coronavirus niet plaatsvinden,” zegt hij, terwijl het geluid van bradend vlees op de achtergrond klinkt. Een van de medewerkers van het evenement staat achter een grote, zwarte barbecue, waar een groot stuk vlees op ligt te braden. De geur en het geluid van het bradende vlees trekt de aandacht van een aantal bezoekers, die verlekkerd naar het stuk vlees kijken. “Dit jaar vieren we ook ons 25-jarig bestaan,” vervolgt Timo zijn verhaal, terwijl hij een blik op het groepje mensen werpt. “Sinds 1995 vindt Proef Amersfoort hier plaats. Al werd het in die 25 jaar wel op verschillende locaties gehouden.”  

Nieuwe Stad  

Dit jaar vindt Proef Amersfoort voor de derde keer plaats in de Nieuwe Stad. Voorgaande jaren werd het culinaire evenement op verschillende locaties georganiseerd, waaronder De Hof in Amersfoort. “Een aantal jaar vond het evenement in de binnenstad plaats,” zegt Timo erover. “Maar sinds 2018 vieren we het evenement in de Nieuwe Stad. En we hopen daarbij ook dat we het de komende 25 jaar op deze plek kunnen blijven vieren.” Op de achtergrond klinkt gelach en luid gepraat. Een groepje mensen loopt voorbij, terwijl ze nieuwsgierig naar de verschillende voedselkraampjes kijken. Met een dienblad gevuld met bier, passeert een ober de groep en loopt vervolgens naar het terras, waar een aantal mensen geduldig zitten te wachten. “En ja, wat is Proef,” vraagt Timo zich hardop af. “Proef is een evenement wat vooral draait om eten en drinken, zoals je hier ook ziet. Bij Proef kun je verschillende eettentjes bezoeken van restaurants die je misschien al kent, maar ook die je misschien nog niet kent. Deze restaurants verzorgen ieder jaar de lekkerste maaltijden voor onze bezoekers.”  

Samenwerkingen  

Proef Amersfoort werkt ieder jaar samen met verschillende restaurants en leveranciers. “Restaurants, partners en leveranciers maken het eigenlijk mogelijk dat wij ieder jaar ons evenement kunnen houden,” vertelt Timo. “Deze mensen hebben er dit jaar ook voor gezorgd dat we binnen 8 weken het evenement dit jaar hier konden houden. En dat maakt ons als organisatie natuurlijk ontzettend blij,” voegt hij er met een grote glimlach aan toe.  

Voedselkraampjes  

In de voedselkraampjes zijn medewerkers druk bezig met het bereiden van eten. Borden worden gevuld met onder andere, vlees, vis en vegetarische alternatieven. Een van de medewerkers reikt een bezoeker met een grote glimlach een bord toe. “Met onze Proefpas kunnen bezoekers verschillende maaltijden bestellen. Vooraf kunnen bezoekers een tegoed op deze pas zetten. Hiermee kunnen ze zelf bepalen met wat ze wel en niet uitgeven.”  

Toekomst  

Timo ziet met Proef Amersfoort een positieve toekomst voor zich. “Wij hopen Proef Amersfoort in de toekomst verder uit te breiden,” zegt hij erover, terwijl er op de achtergrond een nieuw nummer wordt afgespeeld. Een paar mensen juichen en steken hun armen in de lucht. “Wij hopen met meer leveranciers samen te gaan werken en mensen een leuke en gezellige ervaring te blijven bieden.” Het geluid van de muziek vervaagt op de achtergrond, terwijl er nieuwe mensen het terrein oplopen. Aan de toenemende drukte is goed te zien dat het evenement voorlopig nog niet is afgelopen voor Timo en de rest van de organisatie. 

Mijn naam is Nina Louwman. Ik ben 21 jaar en ik kom uit Amersfoort. Voordat ik aan de opleiding Journalistiek begon volgde ik de opleiding Mediaredactie in Amersfoort. Hierdoor heb ik al enige ervaring opgedaan in de media wereld. Ik hoop mijzelf door deze opleiding de komende jaren verder te ontwikkelen als journalist.

Reacties

Your email address will not be published.